Chcete stan s vlastním potiskem? Přečtěte si naše rady, tipy, triky

Přemýšlíte nad stanem s vlastním brandingem? Přečtěte si rady a tipy, které je dobré vědět před začátkem realizace.

GRAFICKÁ  DATA PRO POTISK STANŮ

    Přípravě grafických dat věnujte velkou pozornost a dostatek času. To, co si nakreslíte a přes naše italské technologie a šikovné české ručičky přenesete do Vašeho stanu, to Vás bude dlouhou dobu reprezentovat. Nevyrábíme stany na jedno použití, které vydrží do prvního silnějšího větru. Vyrábíme stany, které s Vámi budou žít, chránit Vás a propagovat Vás dlouhá léta. Podle toho přistupujte k tvorbě grafických dat. Pokud si neumíte grafická data připravit ve speciálních programech sami, oslovte zkušeného grafika v blízkém okolí. Nejvíce práce a invence uděláte tak, že si s grafikem sednete vedle sebe a pustíte se do toho. Komunikace dat na dálku nebude mít nikdy takový efekt a tento způsob Vám zabere i 5 x tolik času, než kdybyste seděli vedle sebe. Musíte grafikovi přesně říci, co od něj chcete a vedle Vaší myšlenky mu dodejte kvalitní podklady /fotky, loga, znaky, erby/. Čím kvalitnější podklady budou, tím lepší finální výsledek můžete očekávat. Mířím teď především na perfektní grafické rozlišení fotek, důkladnou úpravu fotek. Vyberte vhodné a dobře čitelné písmo, jeho barvu a nechte si udělat minimálně 3 grafické návrhy. Nešetřete na tom, nic se nesnažte uspěchat. Do invence a finálního rozhodování zapojte více osob, ideálně i ženy. Mají totiž na design a praktičnost jiný náhled než my muži.  Až budete mít hotová Vaše grafická data, vložte je do naší grafické šablony, kterou najdete ke stažení u produktu.

     U samotné přípravy grafiky si položte základní otázku: K jakému účelu má stan sloužit? Má lidi přilákat, má jim dát nějaké informace, má zvýšit prodej (např. fotkou osvěžujícího drinku na letním festivalu) nebo chcete lidem ukázat svoje produkty? Nejenom, že Vás stan bude chránit před deštěm, ale pojměte ho i jako marketingový nástroj v podobě velkoplošné reklamy, je škoda na něj "plácnout" pouze logo.

Využijte potisk na maximum! Podejte lidem informace, ukažte lidem fotky! 

2x3 nahled  + realizace SCHMIDT

Příklad:

STŘECHA STANU (špice)- doporučujeme využít pro logo ze všech stran- jedná se o nejvíce viditelnou část z dálky, díky kterému bude stan na veletrhu, festivalu nebo jiné kulturní akci nepřehlédnutelný. 

STŘECHA STANU (volány)- tyto převisy jsou perfektní část pro názvy, webovky, slogany. Přední a zadní volán je vhodný pro název, např. "Zemědělské družstvo Pluhův Žďár" a boční volány pak pro webovky "www.zdplzdar.cz".

BOČNÍ STĚNY- většinou se tiskne na jejich vnější stranu, ale záleží na využití. Stěny jsou perfektní volbou pro fotky produktů, pro slogany, nebo něco, čím se od vaší konkurence odlišujete, co u vás lidé nejčastěji vyhledávají nebo čím se vaše firma zabývá. U cateringových účelů je např. vhodné zákazníky nalákat fotkou skvěle vypadající a osvěžující ledové kávy nebo drinku, případně fotkami dalších produktů a zvýšit tím svůj prodej.

ZADNÍ STĚNA- ta se často využívá potisk směrem dovnitř, protože na akcích stany obvykle stojí u stěny nebo vedle sebe, tím pádem pak není vnější grafika vidět. Pochopitelně je možné zvolit i oboustranný potisk s "blockoutem" zabraňujícím prolínáním vnější a vnitřní grafiky, beru však nyní v potaz nejlevnější a nejefektivnější řešení stanu s vlastním potiskem, proto zde tuto variantu nezvažuji. Skvěle zde vypadají velkoformátové fotografie přes celou stěnu, např. u prodeje vína je zde vhodná např. fotka vinice a zapadajícího slunce, která dodá stánku atmosféru Moravy a skvělého vína.

POLOBOČNICE- může sloužit např pro číslo účtu, QR kódy, ale je zde možné umístit takřka cokoliv, nicméně je třeba brát v potaz to, že v případě fronty lidí u stánku je tato část poté hůře viditelná.

Chcete-li konkrétní radu pro efektivní grafiku stanu právě pro vás a vaši firmu, cinkněte mi - 777 258 220 nebo napište na mail obchod@partystan.cz a doporučím Vám, jak co nejefektivněji plochu stanu využít.


TIP: nevíte, zda chcete potisk směrem dovnitř nebo ven? Nevadí. Na horní část bočnic Vám přišijeme suchý zip i z druhé strany, takže si budete moct bočnice libovolně otáčet, dle potřeby. 


   Jakmile dorazí Vaše vyplněná šablona, udělá náš grafik a tiskař v jedné osobě finální grafický náhled, který slouží pro Vaši i naši poslední kontrolu před výrobou. Nepustíme do výroby nic, co má nedostatečné rozlišení, chyby, nic, co nám Vy neodsouhlasíte. Naše náročnost v požadavcích na kvalitu grafických dat chrání Vaše peníze, Vaše i naše jméno a reputaci.

tentino náhled a realizace pluhův žďár

TECHNOLOGIE  POTISKU    

    Technologie potisku se nazývá TERMOTRANSFER/SUBLIMACE. Vaše grafická data  nejprve vytiskneme na speciální sublimační papír /transferové medium/ a necháme zaschnout. Poté odvineme surovou syntetickou polyesterovou tkaninu z role, potištěný sublimační papír  na ni zafixujeme. Celé to pak vjede mezi dva rozžhavené válce /transferový tepelný lis/ a grafická data se díky vysoké teplotě a obrovskému tlaku přenesou do tkaniny. Nejedná se o potisk na povrch tkaniny, nýbrž  o tisk dovnitř do vláken. Obarvené je celé vlákno, a proto nelze mechanicky potisk odstranit ani jej poškodit tak, jako u tisku na PVC, i kdyby se kdokoliv sebevíce snažil.  Tisk probíhá ve foto kvalitě. Není problém vytisknout i tu nejsložitější grafiku a detail. Již potištěná tkanina se nechá  zaschnout, poté se stříhá a sešívá do požadovaných tvarů a doplňuje se o zdrhovadla, suché zipy, PVC omyvatelné konce a našívají se výztuhy.

PARAMETRY OPLÁŠTĚNÍ   

    Tiskneme na syntetickou polyesterovou vysokopevnostní  tkaninu /PE/ s naprosto nadstandartní gramáží 300 g/m2 se šedým polyuretanovým zátěrem. Tisknutelná strana tkaniny je jen jedna a je  bílá. V místech, kde nebudou Vaše grafická data, bude opláštění z venkovní strany bílé. Druhá strana polyesterové tkaniny je světle šedá. Šedá proto, aby Vaše vytisknutá grafická data na venkovní tisknutelné straně tkaniny prosvítala dovnitř stanu co nejméně. Polyuretanový zátěr polyesterové tkaniny dává tkanině hydrofobní vlastnost /voděodpudivost/, aby dešťová voda neprosákla tkaninou. 

    Realizujeme i oboustranné potisky bočních plachet.  V takovém případě je nutné vytisknout dvě bočnice, protože, jak jsem již uvedl výše,  tisknutelná strana tkaniny je pouze jedna. Mezi tyto dvě vrstvy, které se k sobě sešívají, je nezbytné vložit ještě černý mezikus, tzv. "blockout". Toto řešení zabrání prolínání interního a externího potisku v období s intenzivním slunečním svitem. Pokud Vás má party stan dobře reprezentovat, nikdy neakceptujte sešívání bočnic bez černého mezikusu. Bohužel zde platíte 2 x potisk a 3 x materiál. Takto řešená bočnice má také trojnásobnou váhu a právě zde se ukáže kvalita - přilnavost suchých zipů. Ty laciné s malou adhezí takovou bočnici ve větru neudrží. Pro šití jsou používány speciální nitě, které při styku s vlhkostí zvětšují svůj objem a spolehlivě tak utěsní místa, která jsou šitím perforována. Barva nitě je volena vždy v souladu s převažující barvou potištěného opláštění. Může být použito i více barev nití na jednom stanu tak, aby byl celkový design propracován a vyladěn do sebemenšího detailu. Stejně tomu je u suchých zipů a klasických zipů - zdrhovadel. Suché zipy jsou vysockodhezní /vysoká přilnavost/, 5 cm široké a jsou do polyesterové tkaniny prošity 4 liniemi. Čím více linii prošití, tím více rozdělíte tlak větru, vody a sněhu, který na tkaninu působí. Zdrhovadla používáme kostěná, ve velikosti 8 mm a také v různých barvách. V naší ceně pro Vás je obsažena i nadstandartní ochrana plachet proti ušpinění od země. Jak? Boční plachty nůžkového party stanu s potiskem jsou opatřeny ve své spodní části pásem PVC v barvě, která dole na plachtě převládá. PVC jednoduše v případě potřeby houbičkou a hadříkem vyčistíte a vysušíte. Čištění polyesteru je složitější.  PVC spodní lemy oceníte především při dešti a v nadměrně prašných lokalitách. PVC lemy Vám šetří peníze za profesionální čištění plachet.

    Střih plachet a především perfektní vypnutí střešní plachty jsou po patce nohy, přes kterou se stan kotví, druhou nejdůležitější podmínkou pro dlouhou životnost stanu. Je-li střecha stanu špatně ušita a nedá se řádně vypnout, hrozí Vám, že se v případě deště udělají ve střeše jezírka, protože se dešťová voda nedostane přes hranu konstrukce a ze střechy nesteče. Pod těmito jezírky ve střeše, která mohou mít i několik set kilogramů, dříve nebo později zkolabuje každý stan. Všechny ostatní odolnostní parametry jsou bezvýznamné, pokud není střecha dobře ušita a perfektně vypnutá. Na tento fakt se soustřeďte při procházení referenčních fotek, všímejte si a vnímejte.

    Pozorně vnímejte, jakou gramáž opláštění Vám kdo nabízí. Naše firma TENTino s.r.o. (dříve partystan.cz s.r.o.) nabízí u stanů TENTINO ortodoxně 300 g/m2. Naprostá většina konkurentů nabízí 220 nebo dokonce ubohých 180 g/m2.  Čím je gramáž tkaniny vyšší, tím větší má  tkanina pevnost a tím delší je časový horizont zkřehnutí plachet. Neboli - opláštění s nízkou gramáží má alikvotně nižší pevnost a velmi brzo bude vysvíceno sluncem, zkřehne a začne se Vám trhat.

    Garantujeme Vám, že má naše opláštění UV stabilizaci a maximální možnou úroveň stálobarevnosti potištěných i nepotištěných částí. Bez UV odrazivosti by se sluneční paprsky v celé své intenzitě opíraly do plachet, plachty by je neodrážely a časový horizont pro zkřehnutí tkaniny by byl velmi blízko. Když tkanina zkřehne, začne se trhat.  Parametr stálobarevnosti zajišťuje, že Vám barvy nevyblednou. Vysoký stupeň stálobarevnosti bez UV stabilizace je úplně k ničemu. Intenzita ochrany polyesterové tkaniny před negativním působením slunce, tkaniny používané pro výrobu potištěného opláštění, tak jako speciální gelové barvy užívané pro tisk mohou dělat rozdíl v nákladech výrobce až 250%.

    Fungicidní úprava opláštění a snížená hořlavost jsou příplatkovými vlastnostmi, které mohou dostat samotnou tkaninu  nákladově až na ctyřnásobek hodnoty surové tkaniny, která má stejnou gramáž, ale žádnou chemickou úpravu pro odolnost proti škodlivým vlivům slunečního záření, ohně a plísní. Vážení zákazníci, nikdo z nás není jasnovidec a nemůže tedy vidět do chemického složení plachet. Proto požadujte od nabízejících certifikáty na tkaninu od Textilního zkušebního ústavu, s.p. nebo certifikaci TÜV NORD Czech, s.r.o. a doufejte, že nabízející certifikovanou tkaninu k výrobě opravdu používá.  Při jakékoliv nedůvěře jděte po referencích. Naše firma je ve stadiu certifikace u obou institucí. Proč až teď? Stojí to všechno několik set tisíc! Věříme, že Vám hotové certifikace pomohou v rozhodování. 

 

PARAMETRY  KONSTRUKCE    

   U našich nejvyšších řad je 97% konstrukce z HLINÍKU který je povrchově upraven eloxací s OCELOVÝMI PRVKY- ocelový je teleskop /úprava komaxit/, který vypíná střechu-čelí totiž nejvyššímu tlaku a druhou ocelovou komponentou jsou patky nohou. Patky jsou tím nejdůležitějším na celém stanu, což si ne každý uvědomuje. Patky musí umožňovat extrémní kotvení stanu, proto jsou půdorysně velké, s velkými otvory pro kotvení mohutnými roxorovými hřeby a jsou žárově zinkovány. Veškeré spoje jsou z hliníkové slitiny a plastové jsou jen uzávěrky stropních profilů, což je pouze designová záležitost a "čepička" teleskopu, která pomáhá vypínat střechu. Zde je plast žádoucí kvůli neustálému tření střechy o konstrukci v případě větrného počasí. Nemá totiž ostré hrany. Je to jediné místo na konstrukci, kde je plastová komponenta doslova nenahraditelná.

vinařství piálek- konstrukce tentino

Nenabízíme žádné železné konstrukce, protože neustálým roztahováním konstrukce se odírá povrchová úprava kovu a reznou. Nabízíme pouze dražší hliníkové, kde problém s rzí neexistuje.  Nenabízíme ani žádné konstrukce s profilem nohy "4 hran". Fyzika praví: "čím více ohybů, tím větší pevnost". V nabídce celohliníkových konstrukcí máme tedy pouze hexagonály, šestihranné profily s průměrem až 5 cm a  bezkonkurenční sílou stěny 2 mm. Takto masivní konstrukce ovšem nemohou být lehké-TABULKA HMOTNOSTÍ- naše stany Vás budou svoji mohutností, spolehlivostí a úrovní dílenského zpracování vždy adekvátně reprezentovat. 

Náš eshop https://www.tentino.cz/ nabízí výhodné jednobarevné sady v 11 rozměrech, 17 barevných odstínech a 4 výrobkových řadách. Již vyrobené  jednobarevné stany nelze potisknout. Nejsem schopen dostat opláštění kvůli švům, zipům a sucháčům do termosublimačního lisu. Dalším důvodem, proč nelze ušité a barevné stany přímo potisknout je limitace v podobě tisku výhradně na bílý materiál. Jednobarevné vyrobené stany, které jsou stejnobarevné z obou stran,  lze obrandovat pouze potištěnou nášivkou.

 

GRAFICKÉ ŠABLONY KE STAŽENÍ

ŠABLONA NA STAN 2x2

ŠABLONA NA STAN 2x3

ŠABLONA NA STAN 2x4

ŠABLONA NA STAN 3x3

ŠABLONA NA STAN 3x3 EXTRA VYSOKÝ

ŠABLONA NA STAN 3x4,5

ŠABLONA NA STAN 3x6

ŠABLONA NA STAN 4x4

ŠABLONA NA STAN 4x6/4

ŠABLONA NA STAN 4x6/6

ŠABLONA NA STAN 4x8

ŠABLONA NA STAN 3x3x3

ŠABLONA NA STAN 5x5

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz